Маршрут с.Железница - Черни връх

Маршрут с.Железница - Черни връх
До с. Железница се стига за около 20 минути с кола или с автобус 98 от Хладилника. От центъра на селото се тръгва по пътечка нагоре срещу течението на реката и след около 5 мин. изкачване се излиза на асфалтовия път, където се вижда вдясно и по диагонал табелата за парк Витоша и началото на пътеката.

Самата пътека е маркирана с колове за зимна маркировка (жълто-черни), като на някои дървета има допълнителна маркировка със синя боя, а на важните разклонения има насочващи стрелки.

Пътеката започва плавно и първите 2 км. са леко изкачване по камениста пътека покрай реката. След това се навлиза в борова гора, където започва да става по-стръмно. Следват два участъка с още по-стръмно изкачване. На около 2000 м. се стига до х. Физкултурник, която обаче за съжаление не работи. До там е изминат повече от половината маршрут и по-трудната част. Пътеката продължава с още спиращи дъха гледки, но е възможно, ако е валяло скоро или е имало снеготопене, местността да е заблатена. Следва още по-малко от час финално изкачване (при по-бавно темпо), което може да премине приятно в съзерцаване на приближаващата се метеорологичната обсерватория на БАН, панорамата към София и далечните върхове на Рила.

Общата дължина на маршрута е около 9 км., с близо 900 м. денивелация, през които ще видите много красиви и разнообразни пейзажи. Времето за преминаване много зависи от темпото и физическата подготовка, като по-опитни туристи биха се справили за около 2,5-3ч., докато с по-бавно темпо с повече почивки маршрута се минава за по-скоро 4-5ч. Прочети още

обектът е добавен от: Савина Джелепова

Местоположение


Допълнителна информация

1 089 преглеждания 599 преглеждания за последния месец 1055м. надморска височина

Коментари

Популярни оферти

11° Прогноза за времето 9 °C

Днес, 02 юни.

11° 9°C слаб дъжд

Утре, 03 юни.

13° 12°C слаб дъжд

Четвъртък, 04 юни.

19° 17°C разсеяна облачност

Петък, 05 юни.

20° 20°C слаб дъжд

Събота, 06 юни.

14° 12°C силен дъжд

Неделя, 07 юни.

19° 17°C ниска облачност
Покажи 5-дневна