Минерална баня - Банкя

Минерална баня - Банкя
Банята в Банкя отново връща блясъка си

Ексклузивни кадри на Етюд-и-те на София

Малко неща могат да ни очароват толкова, колкото почти възстановената баня в Банкя. Сградата, която е построена преди почти 110 години, в продължение на десетилетия беше буквално оставена да се съсипва.

Построена е по проект на проф. Карл Хохедер - официален строител (в сегашно време тази титла се равнява на главен архитект) на гр. Мюнхен, с множество сгради в стил Ар Нуво и един от архитектите, оформил класическия изглед на града. Банята е една от трите негови сгради, построени извън Германия (другите две са в Болцано, Италия и Трансилвания, Румъния). Тя е построена за три години от 1907 до 1910г., като за изграждането на банята са били вложени близо 1 милиона златни лева и е първата лечебна сграда у нас, съобразена с модерните за времето си технически съоръжения. Тогава банята държи челна позиция на целия Балкански полуостров с впечатляваща архитектура и модерно вътрешно устройство.

В миналото банята е използвана от почти всички български общественици, както и от царете.

А след няколко месеца тази баня, която буквално е възстановена плочка по плочка, ще бъде отново на разположение на хората. Прочети още

Местоположение


Допълнителна информация

645м. надморска височина Източник: Етюд-и-те на София

Коментари

14° Прогноза за времето 13 °C

Днес, 26 май.

14° 13°C умерен дъжд

Утре, 27 май.

14° 13°C умерен дъжд

Четвъртък, 28 май.

15° 14°C умерен дъжд

Петък, 29 май.

17° 15°C слаб дъжд

Събота, 30 май.

21° 18°C умерен дъжд

Неделя, 31 май.

10° 18° 17°C умерен дъжд
Покажи 5-дневна