Нос Карталбурун

Карталбурун (от турски: орлов нос) е нос в северната част на Българското Черноморско крайбрежие. Висок е около 18-20 метра над морското равнище и се забелязва отдалеч от преминаващите кораби и лодки. Представлява кафяв отвесен земен шкарп. Пред него има риф, който защитава носа от бърза ерозия.

В непосредствена близост до носа (700 метра) на север е друг нос - Урсусбурун. Двата носа често се възприемат като един и служат като преграда между северния и южния плаж на Дуранкулак. Урсусбурун ("нос на лошия късмет") носи названието си по случка от 1877г, когато жители от околните села, подгонени от башибозуците, се събират на носа да търсят помощ от преминаващите чуждестранни параходи. Английският параход "Ивлин" праща лодки, но една от тях се преобръща.

На север следващият нос по нашето Черноморие е Сиврибурун - границата с Румъния (3км), а на юг - нос Крапец (7км). И на двата през XVII-XIXв са съществували светлинни навигационни знаци на Османската империя - насипни хълмове, върху които са горели огньове. Изкуствените възвишения могат да се видят и до днес на носовете Сиврибурун и Крапец, като са видими от Карталбурун дори с просто око.

До Карталбурун на високия бряг има съоръжения за изпомпване и съхранение на големи количества земен газ. Доскоро това гориво е използвано в малка станция за добиване на електрически ток с високо напрежение чрез съветски генератор, базиран на авиационен двигател от Ил-18 и Ан-12.

В района на нос Карталбурун се намира къмпинг "Космос", до който има малко рибарско пристанище.
Прочети още
обектът е добавен от: Simona Sh
Коментари · 1

Дива природа.Няма хора.Чисто и спокойно.

10° Прогноза за времето 10 °C

Днес, 06 апр.

10° 10°C ясно небе

Утре, 07 апр.

11° 11°C ясно небе

Сряда, 08 апр.

11° 11°C ясно небе

Четвъртък, 09 апр.

15° 14°C ясно небе

Петък, 10 апр.

18° 17°C ясно небе

Събота, 11 апр.

10° 15° 15°C разкъсана облачност

Неделя, 12 апр.

15° 15°C разкъсана облачност
Покажи 5-дневна