Парк-музей "Врана" - София

4.3
Парк-музей "Врана" - София
Паркът "Врана" е създаден под влиянието на европейските пейзажни паркове.

В продължение на повече от 40 години създателите на парка успяват да изградят един великолепен парков ансамбъл. За целта като "строителен материал" използват декоративната растителност.

Впечатляващо е голямото разнообразие от 821 дървесни, храстови и тревисти вида от 118 семейства и 435 рода на територия по-малка от 100 ха.

Всичко това определя високата му художествена стойност като едно от първите произведения на парковото изкуство в България.

Паркът "Врана" е значителна творба на пейзажното парково изкуство, създадена в България през първата половина на XX век. По своите художествени качества той не отстъпва на известните пейзажни паркове, създадени в Европа през XIX век. Представлявал е състав на част на имение с площ 140 ха, принадлежащо на българските царе Фердинанд I и Борис III.

В 2001 г имението се подарява от сина на цар Борис III, Симеон Кобурготски на Софийската градска община. То е разположено на 11 км от центъра на столицата.

Към изграждането на парка "Врана" се пристъпва през 1900г, 22 години след освобождението на България от турско иго. Неговото създаване се осъществява в обстановка, когато отечественото градинско-парково изкуство е било в самото начало на своето развитие.

В началото на развитието си се намирали по това време и политическият, икономическият и културният живот на младата Българска държава. Изграждането на парка обхваща не само голям период от време (43 години), но то е свързано през първия етап от създаването му (1900 – 1909 г.) с големи трудности.

Това се обяснява с недостига на посадъчен материал поради липса на оранжерии и разсадници за производство на цветя и дървесно-храстова растителност. Голямо количество фиданки и семена на цветя се доставяло в парка от всички континенти. Ето защо паркът "Врана" разполага досега с разнообразен асортимент на растителни видове.

Местността, където започва да се изгражда паркът "Врана", представлявала обезлесена през турско време гола равнина. Само река Искър, протичаща наблизо, е оживявала в някаква степен околния монотонен пейзаж.

Паркът "Врана" е бил предназначен за царското семейство като извънградска лятна резиденция. Това обстоятелство е предопределило в известна степен неговия интимно-пейзажен характер: в него на дървесните масиви и дървесните групи, цветните поляни, алпинеуми, езера, алеи и пътеки се придават форми близки до природните, което е било свойствено на по-голямата част от европейските пейзажни паркове в миналото.

Информация за работно време и цени за посещение можете да видите тук. Прочети още

Работно време

Събота и Неделя: 10.00ч - 16.00ч


Местоположение


Допълнителна информация

http://www.parkvrana.com Линк към Wikipedia 02 963 45 66 570м. надморска височина Източник: parkvrana.com

Коментари · 4

Страхотно място за отдих!

Приятно място за разходка, ако се реновира и самата сграда и се превърне в място за културни събития -това ще като черешката на тортата!

Указателната табела за входа на парка е сложена след самата отбивка от Цариградско шосе, която е доста тясна и е трудно да се види! Самия парк е красив, но е жалко, че не може да се влезе в самата резиденция! Цената от 5лв за възрастен в такъв случай е преувеличена!

16° Прогноза за времето 15 °C

Днес, 26 май.

16° 15°C умерен дъжд

Утре, 27 май.

16° 15°C умерен дъжд

Четвъртък, 28 май.

16° 15°C силен дъжд

Петък, 29 май.

18° 17°C умерен дъжд

Събота, 30 май.

22° 20°C слаб дъжд

Неделя, 31 май.

11° 19° 18°C умерен дъжд
Покажи 5-дневна