Музей на бирата "Светът на Загорка" - Стара Загора

5
Музей на бирата "Светът на Загорка" - Стара Загора
Пивоварна "Загорка" се намира в Стара Загора. Историята на предприятието води началото си от 1902г, когато градът се сдобива с първата си "Бирария", бирената фабрика на д-р Кожухаров. От 1994г компанията е част от семейството на Heineken.

Днес "Загорка" е най-модерната пивоварна в България и лидер на пазара на бира. Развива успешно своето балансирано портфолио от търговски марки: Загорка, Ариана, Heineken, Столично, Amstel, Starobrno и Kaiser.

"Светът на Загорка" е инициатива, която "Загорка" АД подготви и осъществи с идеята да отвори вратите на Пивоварната за посетители. Ценителите на истинската бира имат възможност да разкрият тайната на пивопроизводството, като едновременно с това се запознаят с историята на Пивоварна "Загорка", която е лидер на българския пазар.

Инициативата е уникална сама по себе си, тъй като туристите могат да надникнат във функциониращо производствено предприятие, съпровождани от екскурзоводи през цялото време на обиколката. Турът на пивоварната разкрива модерния процес на пивопроизводството, комбиниран с историческа препратка към миналото и установените традиции на компанията.

Музейната сбирка на "Загорка" представлява своеобразен "жив музей", разположена на обособени места по пътя на тура. Логичен завършек на посещението е дегустацията на нефилтрирана "жива" бира в приятната обстановка на дегустационната зала, която е крайната спирка в бирения тур. Успоредно с дегустацията на бира, посетителите могат да се потопят в "Светът на Загорка", докато гледат филм, представящ историята и развитието на марката през годините.

Експозиция – над 130 уникални експоната, измежду които: бутилки, етикети, чаши, подложки, кенове, отварачки, рекламни материали, книги, снимки, архивни документи и фотографии, медали, значки на бивши служители.

Най-интересни и уникални експонати:
• Бирена бутилка от 1902г, от която съществува пивоварната, с ембосмънт "Парна пивоварна Бъдащност";
• повече от 15 вида различни чаши използвани през годините;
• запазен пълен кен с първата българска безалкохолна бира "Загорка Вита", предназначена за износ в арабските страни и др.
• Лични вещи, архивни снимки и документи на едни от основателите на Пивоварната

Първият бирен музей: "Светът на Загорка" е първият сертифициран музей на бирата в България от Министерството на културата.

Посещения:
петък, събота и неделя (възможност за организирани посещения и в други дни)
времетраене на обиколката: 1 час и 30 минути
размер на групата: максимум 12 души.
предварителна резервация - на телефон: 0800 11 330 или online на: www.zagorkatours.bg

Цени:
за лица над 18 години – 6лв
за лица над 12 години – 4лв
за студенти и ученици – 4лв
Безплатен паркинг за посетители

За повече информация: www.zagorkatours.bg Прочети още

обектът е добавен от: Simona Sh

Работно време

12.00ч - 18.00ч


Допълнителна информация

4 988 преглеждания 56 преглеждания за последния месец http://www.zagorkatours.bg Официална Facebook страница 0800 11 330 240м. надморска височина

Коментари · 1

Популярни оферти

21° Прогноза за времето 19 °C

Днес, 03 юни.

21° 19°C умерен дъжд

Утре, 04 юни.

11° 25° 21°C слаб дъжд

Петък, 05 юни.

13° 25° 23°C разсеяна облачност

Събота, 06 юни.

15° 24° 21°C слаб дъжд

Неделя, 07 юни.

14° 26° 24°C ясно небе

Понеделник, 08 юни.

17° 27° 26°C силен дъжд
Покажи 5-дневна