Източник: Klearchos Kapoutsis Източник: Klearchos Kapoutsis Източник: Klearchos Kapoutsis Източник: Klearchos Kapoutsis Източник: Klearchos Kapoutsis Източник: Klearchos Kapoutsis Източник: Klearchos Kapoutsis Източник: Klearchos Kapoutsis Източник: Klearchos Kapoutsis Източник: Klearchos Kapoutsis Източник: Klearchos Kapoutsis Източник: Klearchos Kapoutsis Източник: Klearchos Kapoutsis Източник: Klearchos Kapoutsis Източник: Borislav Източник: Ани Димова Източник: Ани Димова Източник: Ани Димова Източник: Петя Кьосева Източник: Петя Кьосева Източник: Радо Ангелов Източник: Радо Ангелов Източник: Радо Ангелов Източник: Радо Ангелов Източник: Румяна Павлова Източник: Румяна Павлова Източник: Петър Йорданов Източник: Петър Йорданов Източник: Петър Йорданов Източник: Петър Йорданов Източник: Петър Йорданов Източник: Петър Колев Източник: Петър Колев Източник: Петър Колев Източник: Даниела Казакова Източник: Даниела Казакова Източник: Даниела Казакова Източник: Даниела Казакова Източник: Даниела Казакова Източник: Даниела Казакова Източник: Александър Петков Източник: Александър Петков
Перперикон е най-големият древен и свещен град на Балканите. Той е изсечен от камък, откъдето идва и името му, което се свързва с тракийския бог на камъка Пер. Разположен е на едноименния хълм Перперикон в Източните Родопи, на 15км североизточно от Кърджали.Във вечния град се намират останките от светилището на бог Дионисий с прочутия олтар за предсказания. То често е сравнявано с величествения храм на Аполон в Делфи. В миналото районът е бил богат източник на злато, от което са изсичали и златните монети перпера.

За да разгледате Перперикон трябва да си отделите поне 2-3 часа. Обуйте си подходящи обувки, грабнете фотоапарата, голяма бутилка вода и няколко лакомства и се отправете по скалните пътечки. Преди това от паркинга под хълма може да си купите и карта с пълното описание на обектите, както и да се сдобиете с чудесен сувенир от това прекрасно място.

Скалното ви приключение ще започне с разглеждане на Двореца-светилище, което заема 10 000кв.м площ. До него ще ви отведе проход с каменни стъпала, изсечени в скалите. Той е бил на няколко етажа, като са се запазили само основните зали. Най-интересната е овалната зала без покрив, в центъра на която се намира каменния олтар, на който с вино и огън са правени велики предсказания. В скалата до него е изсечен и трон, на който е стоял владетелят. Това е идеално място да си направите царствена снимка!

Оттук нагоре следва изкачване до Акропола. Той се намира на най-високата част на хълма. Това е мястото, където са се провеждали култови дейности още от античността. Гледката е поразяваща и създава усещане за божествено величие.

Останалите забележителности на Перперикон за разпръснати в двете му предградия - южно и северно. Те представляват малки улички в скалите, покрай жилищни сгради и храмове. Особено интересни са и скалните басейни, в които са съхранявали питейната вода. На места ще видите и т.нар. шарапани - тракийски преси за винопроизводство.

Ако искате да резгледате ценните открития от разкопките, може да посетите Историческия музей на Кърджали. Сред тях са изключително редките за този район сребърни монети на цар Иван Александър, които свидетелстват за неговата кратка власт в Перперикон през 1343г. В музея ще научите и други интересни факти от историята на свещения град. На добър път! Прочети още


Цени

Възрастни - 6 лв.; деца и пенсионери - 2 лв.


Работно време

Май - Октомври:
7:30 - 20:00 ч.


Местоположение


Допълнителна информация

48 069 преглеждания 887 преглеждания за последния месец Линк към Wikipedia Официална Facebook страница 474м. надморска височина Източник: bulgariatravel.org

Коментари · 33

Желая да посетя това прекрасно място.

Без карта или екскурзовод не е желателно, няма табелки за да се ориентираш от картата какво гледаш, страхотно е но има още какво да се желае за информирането на хората .

Лесно достъпно..Оставете колата не плащате на екскурзовод

Ужасно разочарование. Никакво развитие на това богатство. Няма нито една информационна табела, визуализация или каквото и да е за всички тези години. И за това имат наглоста да взимат от хората по 6 лв....

Изключително богатсво. Още се работи по него. Перперикон доказва, че ние българите и траките сме един и същи народ. Невероятни строители. Перперикон е съборен от получовеците- османците.

покажи по-стари коментари
14° 23° Прогноза за времето 19 °C

Днес, 13 юли.

14° 23° 19°C тъмни облаци

Утре, 14 юли.

13° 24° 21°C ясно небе

Сряда, 15 юли.

13° 25° 22°C ясно небе

Четвъртък, 16 юли.

14° 27° 24°C ясно небе

Петък, 17 юли.

15° 27° 24°C слаб дъжд

Събота, 18 юли.

17° 25° 21°C слаб дъжд
Покажи 5-дневна