Пещера Орлова чука

4.8
Пещера Орлова чука се намира на около 40км от Русе, в близост до село Пепелина. Пещерата е открита през 1941г от овчар, който пасял стадото си в района. През 1959г в Орлова чука са изградени 124 каменни стъпала, пробит е и изкуствен тунел, който служи за вход. Пещерняци започват да проучват пещерата и откриват скелети на пещерни мечки. Счита се, че е била обитавана от хора през палеолита и каменно-медната епоха.

Днес за посетителите са достъпни и осветени около 3км от пещерата. Името й идва от скалния венец, който стои над входа. Орлова чука е местообитание на прилепите голям подковонос (Rhinolophus ferrumequinum), малък подковонос (Rhinolophus Hipposideros) и остроух нощник (Myotis blythii). В галериите живее и писклив прилеп (Chiroptera), който е уникален за Европа вид. Проучванията на пещерата продължават и до днес.

От изкуствения вход на Орлова чука се влиза в първата пещерна зала. Наричана е "Концертна", защото заради добрата й акустика в нея често се изнасят концерти, като всяка година през месец август, по време на Събора на пещерата се изнася и празничен концерт. Именно в "Концертната зала" се намира "Големият сталактит" с височина 3,5м и диаметър 50см. В пещерата има и много други интересни образувания - "Динозавъра”, "Бухала", "Костенурката" и др. В "Голямата галерия", която се намира на запад от "Концертната зала", има множество красиво оформени синтрови езера.

Най-голямата и благоустроена зала в пещерата е "Големите сипеи". По стените има синтрови образувания, в които, ако се вгледате, може да различите интересни форми, наподобяващи змия, футболист с топка и др. На дъното на залата има скални блокове, които вероятно са били срутени по време на силни земетресения. По дъното има и много остатъци от прилепен тор, тъй като залата е едно от любимите местообитания на прилепите в пещерата.

До "Големите сипеи” е разположена залата "Малките сипеи". На запад от главната галерия започва тунел, на края на който се намира "Космическата зала". При малката зала "Почивка" е оформен тунел, в края на който има калцитни кристали, които приличат на пукнатини. Прочети още

Цени

Цена за възрастни 6лв. За учащи, студенти и пенсионери е 3лв.


Работно време

Април-Октомври:
Понеделник-Неделя: 10:00–17:00ч


Местоположение


Допълнителна информация

63 889 преглеждания 1 256 преглеждания за последния месец Линк към Wikipedia 104м. надморска височина Източник: bulgariatravel.org

Коментари · 26

Страхотна пещера! Пътят до там е много хубав, за разлика от много други пещери. Много добър екскурзовод!

Уникална пещера! Необикновенна и различна от всички останали, които сме посещавали до сега. Водачът беше страшен артист и невероятен човек! Горещо препоръчвам!

Уникално красива пещера! Нашият водач беше по-скоро отегчен, но все пак посещението си заслужаваше!

Уникално място! Горещо го препоръчвам. Водача е уникално увлекателен, пее, свири на хармоника! Обезателно я посетете!

Много красиво, а водачът е много голям сладкодумец.

покажи по-стари коментари

Популярни оферти

12° 21° Прогноза за времето 21 °C

Днес, 03 юни.

12° 21° 21°C слаб дъжд

Утре, 04 юни.

10° 24° 21°C разкъсана облачност

Петък, 05 юни.

14° 27° 26°C разкъсана облачност

Събота, 06 юни.

15° 26° 25°C разсеяна облачност

Неделя, 07 юни.

14° 26° 23°C ясно небе

Понеделник, 08 юни.

16° 28° 26°C умерен дъжд

Вторник, 09 юни.

15° 24° 23°C умерен дъжд
Покажи 5-дневна