Пещера "Проходна"

Проходна е една от най-известните и леснодостъпни пещери в България. Намира се на 2км от с. Карлуково и на 112км от София. Пещерата представлява естествен скален мост с дължина 262м. Има 2 входа – голям и малък. От малкия вход с височина около 35м тръгва пътечка, която преминава през цялата пещера и излиза през големия вход (най-големия пещерен свод в България – 45м).

Проходна е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана - "окна". Именно "окната" правят пещерата уникална. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите. Неслучайно местното население ги нарича "Очите на Господ", а понякога и "Очите на Дявола". Гледани под определен ъгъл, дори наподобяват лице, свело поглед надолу, а при влажно време от тях сякаш се стичат "сълзи". Изправен пред този природен феномен, човек остава удивен и леко развълнуван – невероятната симетрия и разположение на окната навява страхопочитание и чувство за мистерия. Пещерата е обявена за природна забележителност през 1962г. В нея са снимани няколко български и чуждестранни филми. Един от тях е "Време разделно" (1987г).

От големия вход се провеждат бънджи скокове. Проходна е и популярен обект за катерачи. Маршрутите са спортни, разделени в няколко сектора. Категорията им варира, но като цяло се водят за едни от най-трудните в България.

До Проходна може да се достигне и от Националния пещерен дом "Петър Трантеев". Пътечка, започваща от дома, води до големия вход на пещерата. Сградата на Пещерния дом е уникална със своето разположение – построена е в цепка на скалата, а формата й, гледана отгоре, наподобява прилеп. За част от стените е използвана естествената скала. От Пещерния дом се открива гледка към долината на река Искър, както и към пещера Проходна.

В хижата може да се спи, но е желателно да се направи предварителна заявка. До Пещерния дом се достига по отбивка на пътя Луковит – Карлуково. Пещерният дом и пещера Проходна са част от 100-те национални туристически обекта. Пещерата е достъпна за туристи през цялата година. Не е необходим водач. Желателно е да се внимава през студени зимни дни заради образуващите се по тавана и около окната големи ледени висулки и опасност от подхлъзване.
Прочети още
Коментари · 39
покажи по-стари коментари

...КРАСОТА... А пък гледката над нея... е направо приказна.

Уникално красиво мяста, ама как една табела за нищо нямаше... Добре,че е толкова зареждащо и приятно, че да си готов да пропуснеш нередностите

Прекрасна пещера, както и целия карстов район. Няколко екопътеки в Реселешкия каньон, около река Глава панега, която извира от най-големия карстов извор. Средновековни скални църкви - Св. Козма и Дамян, Света Марина...Заслужава си да се посети.

В района има и още няколко скални феномена- Провъртеника и Струпаница, както и скални манастири и каменни къщи. Близо е и Съевата дупка. Има си материал за един уикенд, че и повече за разходки. Горещо препоръчвам хотел Дипломат плаза в Луковит като място за настаняване. Невероятен хотел, а и организират разходки и различни мероприятия на споменатите места.

Красиво! Каквото природата стори, човек освен да го развали, друго няма какво да стори. Изключителна красота. Ще ви трябват поне 45 мин за нея. Хладно е. Ако сте лятото там, вземете си нещо топло.

Фантазия е думата, която описва красота на природния феномен !!! Адмирации на семейството, заело се да възроди района "Човек застанал в пещерата, пред очите на Бога е твърде малък, в сравнение с нейното величие".

Уникално място, със невероятна енергия. Препоръчвам горещо на всички

Красиво и зареждащо!

Красота изваяна от природата

Участва в статии1
България е осеяна с дестинации за екстремни спортове България има не само завладяващо красива природа, нашата страна е осеяна с места, в които можете да се отдадете на вълнуващи преживявания с адреналинови спортове.
13° Прогноза за времето 10 °C

Днес, 17 ное.

13° 10°C тъмни облаци

Утре, 18 ное.

10° 17° 15°C тъмни облаци

Вторник, 19 ное.

18° 15°C тъмни облаци

Сряда, 20 ное.

10° 12° 12°C умерен дъжд

Четвъртък, 21 ное.

10° 10°C умерен дъжд

Петък, 22 ное.

5°C слаб дъжд

Събота, 23 ное.

4°C тъмни облаци
Покажи 5-дневна