Преображенски манастир "Преображение Господне" – Велико Търново

4.8
Преображенски манастир "Преображение Господне" – Велико Търново
Преображенският манастирсе намира на 7км от Велико Търново, под непристъпните отвесни скали над левия бряг на р. Янтра, близо до село Самоводене. Намира се под пещерите на Бискалския венец на Беляковското плато.

Той е най-големият от манастирите във Великотърновска област. Счита се, че е основан по времето на Втората българска държава - около 1360г, от царица Теодора-Сара и сина й Иван Шишман (XIVв). Затова манастирът е наричан още "Сарин" или "Шишманов". Първоначалното място на манастира е било изоставено след разрушаването му по време на завладяването на Търново в края на XIVв от османците. По време на османското владичество манастирът е опожаряван няколко пъти от кърджалии (разбойници, действащи на групи в Османската империя), след което е изоставен и разрушен. През 1825г с разрешение от султан Махмуд хан един известен родолюбив монах - отец Зотик - се заема с възстановяването на манастира на сегашното му място.

Сградите на манастира са строени една по една и образуват правоъгълник с двор, застлан с калдъръм. Строежът на главната църква "Преображение Господне" е започнат през 1834г от майстор Димитър Софиялията и довършен от майстор Колю Фичето, един от най-известните майстори строители през XIXв. През 1837г той завършва югоизточното крило с малката гостна и оформя главния вход и колоната. Интериорът и външните стени на храма са украсени със стенописи в периода 1849-1851г от големия български художник Захарий Зограф от Самоков.

През 1861г Колю Фичето изгражда камбанарията с часовника. Две години по-късно построява малката църква "Благовещение върху подземния параклис "Св. Андрей", строен през 1834г от Димитър Софиялията.

През годините на Руско-турската освободителна война (1877–1878г) манастирът е превърнат в болница. За благодарност след Освобождението (1878г) руските воини подаряват на манастира камбаните, полилеите и богослужебни книги за църквата.

Понастоящем манастирът е действащ и отворен за посетители. Храмовият празник е на 6 август. В манастира се продават информационни материали и сувенири. Не се предлага настаняване. Прочети още

Работно време

Понеделник-Неделя


Допълнителна информация

Линк към Wikipedia 062 623 076, 0889 353 427 286м. надморска височина Източник: bulgariatravel.org

Коментари · 7

Разочарован съм , единственото хубаво нещо е гледката - уникална е. Манастира има нужда от реставрация Почти всичко наоколо е разрушено .

Приятно място с хубава гледка.

Отново посетен преди броени дни, едно прекрасно място за туризъм! Най-интересно ми беше да видя "Колелото на живота" и двата големи камъка паднали от двете страни на камбанарията и запазили църквата цяла. Хубаво е, че доста голяма част от манастира е реставрирана, ще е хубаво, ако реставрацията продължи и за останалата част.

Преображенски манастир.Едно прекрасно място за туризъм и пракарване на почивка за всички и за живущите във Велико Търново ,но и за неговите гости,Манастира в по голямата си част е разрушен.Но църквата, с нейните иконописи и иконостаса,колелото на живота, останали от времето на Захари Зограф ,ще ви накарат да се почуствувате отново българи.Тук преди години бе запазено и скривалището на Дякон Левски, в което се е укривал при посещението в манастира.

Участва в статии1
20 от най-известните манастири в България От самото си създаване те се превръщат в центрове на славянската писменост и култура, съхраняващи националните ценности през трудни за държавата периоди.
19° Прогноза за времето 18 °C

Днес, 29 май.

19° 18°C умерен дъжд

Утре, 30 май.

10° 20° 19°C умерен дъжд

Неделя, 31 май.

11° 20° 20°C умерен дъжд

Понеделник, 01 юни.

10° 21° 19°C разсеяна облачност

Вторник, 02 юни.

11° 21° 21°C умерен дъжд

Сряда, 03 юни.

11° 22° 21°C умерен дъжд
Покажи 5-дневна