Римски град Деултум - Дебелт

Село Дебелт се намира на 17км в югозападна посока от Бургас. Името на съвременното село Дебелт представлява модификация на името на античния град Деултум и средновековния Девелт, чиито останки днес се намират в края на селото. Тук в началото на 70-те години на Ів, при управлението на император Тит Флавий Веспасиан, е основана римската колония Деултум от ветераните на VІІІ Августов легион. Това е единствената колония на свободни римски граждани в днешната българска територия. До града е имало пристанище, което било разположено на днешното Мандренско езеро.

През следващите три века градът се е разраснал и се е утвърдил като един от най-богатите в провинцията. По времето на император Марк Аврелий (ІІв н.е.) е бил защитен с големи крепостни стени. Градоустройството на града е по Хиподамовата система (правоъгълна улична мрежа, ориентирана по посоките на света), с много добро водоснабдяване и канализация. При археологически разкопки е разкрита голяма обществена баня с подово отопление, построена в края на Ів и преустройвана през следващите столетия до края на ІІІв. Впечатляващи са както размерите на сградата, така и степента, в която е запазена.

Преместването на столицата на Римската империя от Рим в Константинопол през ІVв оказва голямо влияние върху развитието на града. Той се превръща в елемент от отбранителната система на империята срещу варварските нашествия и важен комуникационен пункт.

Около средата на IVв е построено правоъгълно укрепление с площ от 5000кв. м, обхващащо не само римското селище, но и горната част на хълма зад него. Източната градска порта, от която започва главната улица, също датира от този период. През втората половина на VІв започват нашествия на славяните.

През 812г хан Крум превзел Девелт и изселил местните жители на север от р. Дунав. На тяхно място заселил българи и Девелт се превърнал в българско селище.

При археологически изследвания в района са открити няколко големи монетни съкровища. Намерени са също така статуи, надписи, керамика и дребни находки, които могат да се видят днес в Археологическия музей в гр. Бургас. Крепостта е обявена за архитектурно-строителен паметник в бр. 65 на Държавен вестник от 1965г.

Деултум е обявен за едно от Чудесата на България през 2011г, избрани чрез електронно гласуване.
Прочети още

Популярни оферти

Хотел Върли бряг Хотел Върли бряг Nastani.bg 1 нощувка 2 13лв/ден Топ цена: 25.00лв Виж повече » 4aholiday Ранни записвания за Великден на остров Корфу! 3 нощувки на база All Inclusive в хотел Dassia Holiday Club 3* Grabo.bg Гърция 3 нощувки 96лв/ден Топ цена: 287.00лв Виж повече » 4aHoliday За 8 Март в Скопие! 2 нощувки със закуски и празнична вечеря в Хотел Continental**** Grabo.bg Македония 2 нощувки 43:06:51 100лв/ден Топ цена: 199.00лв Виж повече » New Sun Travel Уикенд в Истанбул! Нощувка със закуска в хотел 5*, плюс транспорт и посещение на Aqua Florya и Istanbul Akvarium Grabo.bg Турция 1 нощувка Бургас, Варна, Несебър, Слънчев бряг, Поморие 47лв/ден Топ цена: 94.00лв Виж повече » Bulgaria Travel Agency През Април до Белград и Ниш! Нощувка със закуска, плюс транспорт Grabo.bg Сърбия 1 нощувка София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Обзор, Сливен, Ямбол 50лв/ден Топ цена: 99.00лв Виж повече » Импресарска фирма Ревю Музикално-танцовият спектакъл "Невястата" на 26 Март Grabo.bg 23 бр. Топ цена: 10.00лв Виж повече »
Виж всички
16° Прогноза за времето 16 °C

Днес, 27 фев.

16° 16°C слаб дъжд

Утре, 28 фев.

11° 9°C тъмни облаци

Събота, 29 фев.

11° 9°C ясно небе

Неделя, 01 мар.

13° 10°C тъмни облаци

Понеделник, 02 мар.

15° 12°C слаб дъжд

Вторник, 03 мар.

16° 15°C тъмни облаци
Покажи 5-дневна