Скален феномен "Тримата братя" - Айтос

Скален феномен "Тримата братя" - Айтос
На 1км северно от града, в местността Казаните, се намира чудно скално образувание от три скали, изваяни от природата, така че наподобяват трима великани. От тази причудлива природна скална група измъчвания поробен народ е създал легенда - епос. Той е оприличил трите скални великана на трима братя-борци и защитници на потиснатите. Повтаряна и обогатявана от уста на уста, от поколение на поколение, тя е блестящо доказателство за отношението, което нашият народ е имал и има към борците за свобода. "Героични битки водили по тези места трима братя - юнаци. Скалите, по които стъпвали, се огъвали по тежките им кралимарковски стъпки и оставали големи вдлъбнатини, широки и дълбоки колкото казани. Затова местността, където се намират тези природни вдлъбнатини, се нарича "Казаните".

"Вечер тримата братя-юнаци се прибирали, за да си отдъхнат след тежките дневни боеве. За да се прикриват от враговете си, те се превръщали в три сини скали. Когато тежката бран свършила и враговете били окончателно разгромени, тримата братя - юнаци отново се прибирали в подножието на скалната планина на дълъг отдих. И днес, вкаменени, сложили огромните си кралимарковски тела върху земята, продължават да почиват до появата на нови вражи сили".

Около скалното образование и по околниите хълмове вирее уникалното местно растение Айтоски клин, известно още и като Генгер или Бодливо сграбиче. Прочети още

Местоположение


Допълнителна информация

8 304 преглеждания 104 преглеждания за последния месец 162м. надморска височина Източник: strannik.bg

Коментари

Участва в статии1
Красиви места в България и техните магични легенди Пътешествията и чувството постоянно да откриваш по едно ново кътче из България, да му се насладиш и запечаташ в съзнанието и сърцето си, е незаменимо.
20° 31° Прогноза за времето 29 °C

Днес, 06 юли.

20° 31° 29°C слаб дъжд

Утре, 07 юли.

18° 31° 30°C слаб дъжд

Сряда, 08 юли.

15° 20° 19°C слаб дъжд

Четвъртък, 09 юли.

15° 26° 24°C ясно небе

Петък, 10 юли.

15° 27° 26°C ясно небе

Събота, 11 юли.

16° 27° 26°C слаб дъжд
Покажи 5-дневна