Скален комплекс "Затрупаната църква"

5
Скален комплекс "Затрупаната църква"
Ивановският манастирски комплекс "Св. Архангел Михаил" се състои от шест самостоятелно обособени звена от скални помещения с храм към всяко едно и голям брой други самостоятелни килии. Всичките (без "Цъквата") се намират в местността "Писмата", в каньона на река Русенски Лом. Тези по-малки скални комплекси са известни с названията: "Църквата", "Белберницата", "Затрупаната църква","Кръщелнята", "Господев дол" и "Съборената църква".

С изключение на "Църквата", където е разположен главният храм – "Св. Богородица" на целия комплекс, всички останали скални обединения се намират в скалите на десния бряг на реката.

Комплексът на "Затрупаната църква" се намира в западната част на м. "Писмата", между "Белберницата" (на запад) и "Кръщелнята" (на изток). Той е триетажен, като основният трети етаж има верижно разположение на помещенията и е разположен на около 15м над речната долина. До него е достигала дървена стълба, а в горния ѝ край има малка площадка с две гробни камери, от които отвесен проход отвежда към помещенията на комплекса.
В най-западната част е параклисът "Св. Архангел Михаил", който представлява сравнително голямо помещение, с размери: дължина (с апсидата) – 5.90м и предполагаема ширина – 5м. Стените, издълбани в скалата, са прави и заравнени, а таванът е равен, сега съборен. При падането си голям скален блок от тавана, запълва почти целия обем на параклиса, и това дава популярното име на "Затрупаната" църква. На източната стена се очертава широка апсида, а северно от нея има добре запазена протезисна ниша. Прочети още

обектът е добавен от: marin marinov

Коментари

19° Прогноза за времето 16 °C

Днес, 26 май.

19° 16°C умерен дъжд

Утре, 27 май.

18° 17°C умерен дъжд

Четвъртък, 28 май.

19° 17°C силен дъжд

Петък, 29 май.

11° 19° 13°C умерен дъжд

Събота, 30 май.

10° 22° 20°C разкъсана облачност

Неделя, 31 май.

12° 21° 19°C слаб дъжд
Покажи 5-дневна