Скално образувание "Халката" - Сливен

5
Скално образувание "Халката" - Сливен
Кварцовото скално образувание "Халката" е типичен представител на интересните и красиви скални форми в природен парк "Сините камъни". Резултат е от рушителното действие на атмосферните фактори - слънцето, вятърът, водата. Височината на Халката е повече от 8 метра. Човек може спокойно да премине през отвора й с височина около 2 метра.

Халката е един от символите на град Сливен, привличащ с неповторимостта на дъгообразния венец над светлеещия се отвор, с преданията за магическата й сила, влияеща върху най-съкровеното нещо - Любовта; за разплисканото море, борбата на мореплавателите с морската стихия и тя, Халката спасителният пристан; за приемането на нов образ.

Старо предание носи, че в праисторически времена това място било закътан пристан на бурно море и към скалата с дупка привързвали корабите. Халката била спасение и надежда, че няма да потънат. На Халката приписват магическа сила да дарява здраве и живот. Легенда разказва, че забранената любов на девойка и момък станала възможна, когато двамата се хванали за ръце и едновременно преминали през отвора на пръстена.

Фолклорът предупреждава и за друго опасно поверие - ако сам човек премине през пръстена от север на юг и не се върне обратно,магия ще промени пола или образа му.

До скално образувание "Халката" а се стига сравнително лесно - за около половин час пеша от долната спирка на лифта. Пътеката се вие в плавно изкачване през рехавата гора край потока. След около 20мин. пътеката прави завой надясно, пресича реката и се изкачва към Халката.

Скално образувание "Халката" от скоро е част от 100-те Национални туристически обекта. Всеки, който иска да получи печат от "Халката", може да го направи на долната лифтена станция. Прочети още

Местоположение


Допълнителна информация

581м. надморска височина Източник: strannik.bg

Коментари · 1

Популярни оферти

Виж всички
12° 19° Прогноза за времето 19 °C

Днес, 29 май.

12° 19° 19°C умерен дъжд

Утре, 30 май.

11° 19° 18°C умерен дъжд

Неделя, 31 май.

11° 19° 18°C силен дъжд

Понеделник, 01 юни.

10° 12° 11°C умерен дъжд

Вторник, 02 юни.

10° 14° 13°C слаб дъжд

Сряда, 03 юни.

17° 17°C умерен дъжд

Четвъртък, 04 юни.

21° 19°C ясно небе
Покажи 5-дневна