Стамбол Капия - Видин

5
Стамбол Капия - Видин
Портата е строена през втората половина на XVII век, когато е била част от укрепената част на град Видин - "Калето". Въпросната крепост е построена през периода 1690-1720 г. след австро-турските войни. Използвана е модерната за времето вобанова укрепителна система. Стамбол капия е най-известната порта на крепостта, може би защото през нея е минавал пътят към Цариград (Стамбол).

Крепостта "Калето" била построена във форма на полукръг с диаметър около 1.8 км, образуван от стена, която следва брега на р. Дунав. В частта откъм Дунав укреплението е било съставено от две успоредни каменни стени, а откъм сушата има бастионно очертание от седем фасове. Те са съединени помежду си и с крайбрежната стена посредством 8 бастиона. Прокопали са и външен крепостен ров, широк около 18 и дълбок 6 метра, който се е пълнел с вода от Дунав.

При Стамбол капия крепостният ров е бил по-широк и по-дълбок, с формата на четвъртит басейн и е служил за стоянка и зимуване на турската дунавска флотилия. За защита на мостовете и крепостните врати пред всяка от тях е имало по един равелин, въоръжен с 6-8 оръдия, които са стреляли през амбразури. Портата представлява засводен проход, в чийто стени има каземати за караулни помещения. Затваряли са се с двукрили порти от дъбови греди, обковани с желязо. Над рова се е преминавало по дървени мостове, едната част от които е била подвижна. Към Дунав се е излизало през 5 врати: Аралък, Топ, Сарай, Телеграф и Сюргюн капии. В днешно време пред Стамбол капия има фонтан с фигурата на малко момченце във фонтана. Прочети още

Видео


Местоположение


Допълнителна информация


Коментари

15° 20° Прогноза за времето 20 °C

Петък, 29 май.

15° 20° 20°C разсеяна облачност

Днес, 30 май.

13° 22° 20°C разкъсана облачност

Утре, 31 май.

11° 21° 19°C ниска облачност

Понеделник, 01 юни.

12° 18° 15°C умерен дъжд

Вторник, 02 юни.

10° 15° 13°C слаб дъжд

Сряда, 03 юни.

10° 22° 18°C слаб дъжд

Четвъртък, 04 юни.

10° 25° 21°C тъмни облаци
Покажи 5-дневна