Църква "Свети Спас" - Велико Търново

Църква "Свети Спас" - Велико Търново
Църквата "Свети Спас", или както е била известна в миналото "Свето Възнесение', е била източноправославна църква във Велико Търново.

Храмът е разположен на скалата на Халваджи баир, в близост до музей "Възраждане и Учредително събрание" (стария турски конак) в старата част на града, където в миналото са били къщите на търговците и занаятчиите. Днес тя стои между сградите на Регионалния исторически музей и Старопрестолната гимназия по икономика в града.

През 1859 г. Уста Кольо Фичето започва строежа ѝ и го завършва през 1862 г. Църквата „Свети Спас“ е била трикорабна базилика с размери 27,80/12,20, като под нея има гробница с вход откъм южното лице. Зидана е с ломен камък, отвън е била измазана с оранжево-червена варова мазилка, а камъните са фугирани с варов разтвор. Източното и западното лице са опасани от главния дъгов корниз, който представлява двойна фичевска кобилица. Интересни са още каменните полуколони, вградени на четирите фасади.

Много по-късно на северната и южната фасада били вградени няколко мраморни надгробни плочи с гръцки надписи, взети от гробищата на старата църква, намираща се на същото място. Едната от плочите е поставена от д-р Никола Пиколо, взета от гробовете на родителите му. При земетресението от 1913 г. горната част на църквата била разрушена. Иконите ѝ се съхраняват във фондовете на Историческия музей. Прочети още

обектът е добавен от: Даниела Колева

Допълнителна информация

171м. надморска височина

Коментари

17° Прогноза за времето 16 °C

Днес, 29 май.

17° 16°C умерен дъжд

Утре, 30 май.

19° 18°C умерен дъжд

Неделя, 31 май.

11° 19° 19°C умерен дъжд

Понеделник, 01 юни.

20° 18°C разкъсана облачност

Вторник, 02 юни.

11° 20° 20°C умерен дъжд

Сряда, 03 юни.

10° 21° 20°C умерен дъжд
Покажи 5-дневна