Из околностите на Симитли

Продължителност
1 ден
Подходящо за сезон:
Пролет, Лято, Есен
Етикети:
  • Градски
  • Култура
  • Исторически
  • За двойки
  • За деца
  • За компания
  • За сам човек
  • За уикенда
Град Симитли е разположен в полите на три планини – Рила, Пирин и Влахина планина и отстои на 14 км. южно от Благоевград и 48 км. северно от град Сандански.
Градът лежи в долината на река Струма. Двайсетте минерални извора на територията му правят селището известно с балнеоложката си сила още от средните векове.
Виж на картата
1
Крепост Римската стена - Симитли
Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg
От автора: Средновековната крепост, известна като Римската стена, е разположена в Симитлийската котловина, на възвишението "Градо". Крепостта отстои на 2,87 км. североизточно по права линия от центъра на град Симитли и заема площ от 0,6 дка. Добре запазени са части от северната стена, на която се е намирал и входа, който е охраняван от квадратна кула. От укреплението има прекрасна видимост към долината на река Струма.
Планирано време: от 1 до 2 часа
N 41 54.656 E 23 07.623
2
Храм "Рождество Богородично" - Симитли
От автора: Храм "Света Богородица" в град Симитли датира от 1923 година и е зиградена в памет на загиналите войници от "7-ма Рилска Дивизия" по време на Балканската война. Цъквата представлява трикорабна псевдобазилика с притвор и камбанария. Иконите в нея са рисувани през 1929 година.
Планирано време: до 1 час
N 41 53.547 E 23 06.789
От потребителите:
Рейтинг за Храм "Рождество Богородично" - Симитли:
5 · 0 гласа
3
Чешма "Щъркелите" - Симитли
От автора: Емблематична за града е чешмата "Щъркелите", която е разположена в началото на Градската градина в Симитли. Чешмата е ремонтирана през 2014 година по идея на Юлиян Айков, който е дарил парите, събрани от миряни. Фигурите на щъркелите са изработени от месинг, и са дело на майсторът от Симитли Румен Ханджийски.
Планирано време: до 1 час
N 41 53.425 E 23 06.541
От потребителите:
Рейтинг за Чешма "Щъркелите" - Симитли:
5 · 0 гласа