Езеро "Шабленска тузла"

4
Езеро "Шабленска тузла"
Шабленската тузла (250дка) се намира на около 6км източно от гр. Шабла. Езерото е изцяло отделено от морето с широка около 80м пясъчна коса. Представлява солено езеро – лагуна, формирано основно от просмукването на солени морски води под пясъчните дюни, които го отделят от морето. Средната му дълбочина е 0.6м, средната му соленост е 0,004.

Периферията на Шабленската тузла е обрасла с тръстика, останалата част е покрита със соленолюбиви водорасли. Произходът и екологичната характеристика на Тузлата показват, че това малко езеро е уникална крайбрежна екосистема с изключително богат растителен и животински свят. Тук се срещат 13 вида редки и застрашени растения, включени в Червената книга на България. Установени са 41 вида гнездящи птици.

Във водния баланс на Шабленското солено езеро участват както морски, така и пресни подземни води от сарматските варовици, чието ниво тук излиза на повърхността. Благодарение на подземното подхранване дори и в много безводни години водната покривка над калището, макар и съкратена по площ, се задържа, като го предпазва от окисление. Условията за калообразуване в Шабленската Тузла са твърде благоприятни. В продължение на хилядолетия водната флора и фауна са допринесли за формирането на лечебна кал с уникални качества. Голямата ерозионна податливост на западния бряг обезпечава калището с необходимите количества финозърнест глинест материал. От друга страна, малките размери на езерния басейн не допускат силни вълнения и свързаното с тях окисление на горния слой от калния пласт.

В сравнение с останалите калонаходища в нашите крайморски езера, Шабленското изпъква с изключително високите си качества и еднородност. Прочети още

Местоположение


Допълнителна информация

Коментари

Популярни оферти

14° 19° Прогноза за времето 19 °C

Днес, 28 май.

14° 19° 19°C умерен дъжд

Утре, 29 май.

12° 19° 19°C умерен дъжд

Събота, 30 май.

13° 18° 18°C слаб дъжд

Неделя, 31 май.

15° 20° 20°C слаб дъжд

Понеделник, 01 юни.

15° 20° 19°C слаб дъжд

Вторник, 02 юни.

14° 20° 19°C разсеяна облачност

Сряда, 03 юни.

14° 20° 20°C ясно небе
Покажи 5-дневна