Кукленски манастир "Св. Св. Козма и Дамян" - Куклен

4.5
Кукленски манастир "Св. Св. Козма и Дамян" - Куклен
Кукленският манастир “Св. Св. Козма и Дамян” се намира на 2км на югозападно от село Куклен и на около 10км западно от Асенвград. Разположен сред живописните гънки на дела Чернатица от Западните Родопи, в северозападното подножие на връх Кукленско кале.
Няма единно становище кога точно е възникнал манастирът "Св. Св. Козма и Дамян". Но със сигурност може да се твърди, че на това място е имало езическо светилище още трако-римската епоха.

Кукленският манастир остава невредим по време на нашествията на османските завоеватели в края на XIVв, когато по една случайност манастирските сгради не са разрушени. Но по-късно, през годините на османско робство светата обител е разрушавана и съграждана на два пъти. Известно време Кукленският манастир успява да се опази от асимилаторската политика на гръцкото духовенство, но най-накрая фанариотската идея спечелила победа. В края на ХVІІІ и началото на ХІХв. Светата обител попада в ръцете на гръцки монаси и загубва много от своя старобългарски характер. Редица стенописи, означени с български надписи, са замазани и покрити с дебел хоросанов пласт и върху него са изографисани нови стенописи, значително отстъпващи в качествено отношение на старите, с гръцки надписи. В наше време, при реставрацията на манастирската църква е разкрита част от стария стенописен слой.

Кукленският манастир представлява комплекс от жилищни и стопански сгради, две черкви – съборната "Св. Св. Козма и Дамян" и нов храм "Св. Благовещение" (построен през 50-те години на XXв), параклис "Покров Богородичен" (завършен през 2013г) и манастирско аязмо. Прочети още

Местоположение


Допълнителна информация

Линк към Wikipedia 571м. надморска височина Източник: svetimesta.com

Коментари · 3

Белите манастири , неповторимо място !

Вече няколко пъти посещавам това целунато от Бога място! Невероятна гледка към равнината!

Когато за първи път пристъпих прага на този манастир, разбрах, че това е място, което ще остане завинаги в сърцето ми.

19° Прогноза за времето 18 °C

Днес, 26 май.

19° 18°C умерен дъжд

Утре, 27 май.

19° 18°C силен дъжд

Четвъртък, 28 май.

10° 20° 12°C умерен дъжд

Петък, 29 май.

10° 21° 19°C умерен дъжд

Събота, 30 май.

11° 21° 20°C умерен дъжд

Неделя, 31 май.

12° 19° 19°C умерен дъжд
Покажи 5-дневна