Водопад "Райско пръскало"

5
Водопад "Райско пръскало"
Райското пръскало е известна природна забележителност. Това е най-високия водопад на Балканския полуостров - 124м. Водопадът се намира в Централната част на Стара планина в подножието на първенеца на планината - връх "Ботев", на територията на национален парк Централен Балкан. Райското пръскало принадлежи към територията на резерват "Джендема". Изходен пункт е град Калофер. В близост до водопада се намира хижа "Рай". Уникалната красота и мощ на Балкана привличат любителите на природата да се насладят на това наистина райско усещане.

Основният туристически маршрут към самия резерват "Джендем" стартира от град Калофер. От там по асфалтиран път с дължина около 6км се минава през живописното ждрело на река Тунджа се стига до местността "Паниците". "Паниците" е основен изходен пункт за маршрута към хижа "Рай", а тук туристите могат да намерят хотели и паркинги, където да отседнат или да оставят автомобила си. Общо време за целия преход от местност "Паниците" до хижа Рай е около 4,30 часа – въпрос на физическа подготовка. Прочети още

обектът е добавен от: bonka markova

Местоположение


Допълнителна информация

69 594 преглеждания 3 144 преглеждания за последния месец Линк към Wikipedia 1755м. надморска височина

Коментари · 17

Едно наистина труднодостъпно място. Прехода не е шега. На нас ни отне около 3 часа и нещо на отиване и по малко на връщане. В началото наистина е доста трудно, в края също,но си заслужава всяка капка пот!

Нещо невероятно . Едно от най красивите места в България особено през пролетта . Времето е относително, ние го качихме от Парниците до хижата за 3 часа , но имаше хора които тръгнаха с нас и се качиха 1.30 Ч след нас . В началото е най - трудно някъде около 30 мин , след това става полегато и после последния час също е малко по трудно . Но не си мислете че като стигнете до хижата сте и до водопада .. макар да се вижда че е близо изкачването е много стръмно и трудно.

Хубаво е! Имайте в предвид, че за един ден е наистина много ходене и ако го правите, се въоръжете с търпение в началото (около 30 минути) и за в края (малко след скалата обозначаваща, че остава 1h) За първи път видях и в началото на такъв преход, оставени до оградата в началото на маршрута, тояжки за такива без щеки (не бъдете велики, допълнителен крак е винаги в помощ). :)

Невероятно! До него най- лесно се стига от Карлово с начална точка местност Паниците.nЗа 5 часа сте до самия водопад. Гледката е невероятна, а вие самите ще се чувствате незначителни. Вземете си дъждобран там защото се получава завихряне и ще ви намокри.

Невероятно райско място и несравнимо изживяване! Джендема и Райското пръскало определено са едно от най-красивите места в България! Миналата година направихме прехода към вр. Ботев от местност Паниците в 2 дни - първия се качихме на хижата и се любувахме на водопада, а на втория ден изкачихме вр. Ботев и се върнахме обратно. Ако на някого му е интересно какви омагьосващи гледки ще види там и с какво време ще се сблъска, може да видите клипчето ни за прехода, тук: https://youtu.be/C0SlhuLgFpI

покажи по-стари коментари
Участва в статии2
10 от най-живописните екопътеки в България Ако се чудите къде да прекарате почивните дни, ето някои от най-хубавите места за разходка.
Най-красивите водопади в България Те са радост за очите и наслада за душата – част от природното богатство на България
20° Прогноза за времето 18 °C

Днес, 11 юли.

20° 18°C ясно небе

Утре, 12 юли.

11° 19° 18°C слаб дъжд

Понеделник, 13 юли.

14° 14°C ясно небе

Вторник, 14 юли.

15° 15°C слаб дъжд

Сряда, 15 юли.

18° 17°C ясно небе

Четвъртък, 16 юли.

19° 17°C тъмни облаци
Покажи 5-дневна