Водопад "Видимско пръскало", с. Видима - Априлци

5
Водопад "Видимско пръскало", с. Видима - Априлци
Екопътека "Видимско пръскало" е опознавателен туристически маршрут, който запознава посетителя с Националния парк и с един от неговите резервати – "Северен Джендем".

Резерватът е най-високо разположеният в парка. Обхваща северните отвесни склонове на старопланинския връх Ботев и за него са характерни непристъпни скални пояси, къси и стръмни вододели, върхове с обратни наклони, скални мостове, зъбери, пропасти, множество водопади и обширни тревисти заравнености. Тук се опазват субалпийски скални и горски местообитания, характерни са вековните букови и буково-елови гори, редки и застрашени от изчезване видове, оцелели след последните заледявания само в тази естествена крепост и никъде другаде в България.

Трасето на екопътеката "Видимско пръскало" върви успоредно на река Пръскалска , минава през столетна букова гора и отвежда до скални стени, от които се спуска 80 метровият водопад Видимско пръскало . По маршрута са поставени информационни табели, представящи парка с животните в него, растенията, горите, пасищата, както и историята на Априлци, най-близкото населено място. По пътя е обособена и "Зелена класна стая", където по достъпен игрови начин децата могат да се запознават с растенията, животните и да играят.

Движението по пътя е много приятно, тъй като наклонът му е малък, а и реката е изключително красива. В продължение на хилядолетия водата е издълбавала своя път в скалното корито и са се получили толкова красиви форми, че движейки се нагоре, човек спира най-много през десетина минути, за да се възхити на невероятните гледки. За около един час се достига до поляна с изградени на нея хранилки за дивеч. Продължава се по пътя и скоро се достига до водохващането. Пътеката продължава вляво покрай оградата. Скоро се навлиза във вековна букова гора. Пътеката пресича няколко пъти реката и продължава от лявата й страна (маркирана е с каменни пирамидки). Не след дълго се излиза в края на Лавинния конус.

Това е първото място, от което може да се види водопадът. Прочети още

Местоположение


Допълнителна информация

61 443 преглеждания 2 599 преглеждания за последния месец Линк към Wikipedia 1572м. надморска височина Източник: waterfallsbg.info

Коментари · 9

Невероятна гледка, лесен маршрут

Екопътеката определено си заслужава .Не е стръмна , колата се оставя на мн удобно място като пътят е хубав до самия Вец . В началото има тебели на които е написано че е с дължина 5 км , но със сиг не са верни - поне 6 7 км е . Днес все още не се беше разеленило.Май или Юни ще бъде перфектно .

Уникално място посетихме го на 16.04.2019 реката беше доста пълноводна. Както пише по горе спира се до ВЕЦ Видима има доста място за паркиране. От там се минава по едно мостче и се тръгва вдясно покрай вец видима. Пътеката е добре обособена има маркировка няма как да се загубите. Но определини места има течаща вода и е кално така че хубави обувки са препоръчителни. Пътеката върви покрай реката има и няколко дървени и бетонни мостчета. Като стигнете до водохващането вървите вдясно покрай оградата

Красива еко пътека ,места за пикник ,водопада се вижда в дълечина и по скоро -пролет . Заслужава си разходката .

Трябва да се посети през пролетта, за да се усети уникалността на мястото. Ние го посетихме през септември и вода нямаше!

Популярни оферти

Семеен хотел Марагидик*** Лято в Априлци! Нощувка със закуска, плюс открит басейн Grabo.bg 12 бр. 1 нощувка 32лв/ден Топ цена: 31.50лв Виж повече » Хотел Калифер Почивка край Калофер! Нощувка със закуска и вечеря или наем на цялата къща за 20 човека Grabo.bg 17 бр. 1 нощувка 25лв/ден Топ цена: 24.80лв Виж повече » Хотелски комплекс Яев*** Почивка край Карлово! Нощувка със закуска - в с. Соколица Grabo.bg 89 бр. 1 нощувка 30лв/ден Топ цена: 29.90лв Виж повече » Семеен хотел Пламена** -50% Цяло лято в Троянския Балкан! Нощувка със закуска и вечеря Grabo.bg 10 бр. 1 нощувка 30лв/ден Цена: 29.90лв 60.00лв Виж повече » Хотел Царска баня** -41% Релакс в град Баня! Вход за топъл външен минерален басейн, плюс процедура по избор Grabo.bg 2 бр. Цена: 19.98лв 34.00лв Виж повече » Хотел Царска Баня** -32% Почивка край Карлово! Нощувка със закуска и вечеря, плюс лечебна процедура и ароматна вана Grabo.bg 1 нощувка 57лв/ден Цена: 56.50лв 83.00лв Виж повече »
Виж всички
Участва в статии2
10 от най-живописните екопътеки в България Ако се чудите къде да прекарате почивните дни, ето някои от най-хубавите места за разходка.
Най-красивите водопади в България Те са радост за очите и наслада за душата – част от природното богатство на България
13° Прогноза за времето 13 °C

Днес, 03 юни.

13° 13°C умерен дъжд

Утре, 04 юни.

17° 16°C умерен дъжд

Петък, 05 юни.

11° 21° 19°C разсеяна облачност

Събота, 06 юни.

11° 19° 18°C слаб дъжд

Неделя, 07 юни.

10° 19° 19°C умерен дъжд

Понеделник, 08 юни.

12° 21° 19°C силен дъжд
Покажи 5-дневна