Връх Вихрен - Пирин

4.8
Връх Вихрен е истинско предизвикателство за любителите на екстремния алпинизъм. Той е най-високият връх на Пирин и със своите 2914м заема гордото второ място след Мусала в Рила планина и трето на Балканския полуостров след Митикас в Олимп (Гърция). Неговите впечатляващи мраморни склонове се свързват с върховете Муратов и Кутело (трети по височина в страната) и разкриват прелестни гледки към Бъндеришките и Влахинските езера. В североизточното му подножие се намират двата циркуса Големият и Малкият Казан, около които расте рядкото цвете еделвайс. Според легендата, на върха се е намирал тронът на славянския гръмовержец Перун, затова хората със страх и почит го наричали Елтепе - връх на бурите.Как да покорите Вихрен?

Най-благоприятното време да покорите първенеца на Пирин е от началото на юни до края на септември. Тогава денят е по-дълъг и предоставя чудесна възможност за по-лесно и бързо придвижване. Има три начина за изкачване на върха – през Царската пътека, от страната на Казаните и по ръба на Джамджиеви скали. Последният маршрут е само за туристи с голям опит в катеренето. Ние ви препоръчваме най-лесният и сигурен начин, а именно през Царската пътека, която води началото си от хижа “Вихрен”.

Ето и маршрутът: тръгвате с автомобил от Банско в посока хижа “Вихрен”. Разстоянието е около 16км и без превозно средство ще е трудно за един ден да се изкачите до върха и обратно. Пътят е в добро състояние и без проблем ще се придвижите. Може да паркирате пред хижата или да отбиете 200м вдясно преди нея по пътеката за Байкушевата мура. Там паркирането обикновено е по-лесно, заради широкото разклонение на пътя.

Хижа “Вихрен” се намира на скален праг на левия бряг на река Бъндерица. Погледнат от тази страна, Вихрен изглежда като стръмен купол, по който се изкачва Царската пътека. Отначало се върви през клекове и на места пътеката се стеснява, затова носете дълги панталони, за да не издраскате краката си. Не след дълго ще достигнете до две разклонения. Ако искате да достигнете върха максимално бързо, тръгнете по лявото разклонение. Изкачването ще ви отнеме около 3 часа.

Вдясно пътеката води към Казаните, където се намира малък ледник, над който се издига отвесна стена, висока до 300м. По нея има изградени няколко алпинистки маршрута, които са минати за първи път през 1934г от германците В. Мозел и Ф. Ауер, а при зимни условия през 1949г от Ал. Белковски и Вл. Лободин. Трябва да имате много добра екипировка и известен опит в катеренето, ако решите да изберете този маршрут.

Изкачването на върха по ръба на Джамджиевите скали е само за истински професионалисти и търсачи на силни усещания. Именно това място отделя Казаните от долината на хижа "Вихрен". Самият ръб започва от дърветата над хижа "Бъндерица", а слизането се осъществява през премката Кабата.

Желаем ви приятно изкачване! Ще се видим на върха! Прочети още

Местоположение


Допълнителна информация

Линк към Wikipedia 2870м. надморска височина

Коментари · 11

Изкачването беше невероятно изживяване!

Труден преход, но невероятно изживяване!

Уникално! Опознай, за да обикнеш, важи с пълна сила! Определено ще се върнем пак!

Много дълъг маршрут ми се стори, но пък много красив !

Веднъж вдишаш ли от Пиринския въздух, ставаш комита. Вихрен е едновременно изключително красив, трудно достъпен и екстремен. Мусала бледнее пред него. Почувствах се по горд от себе си когато изкачих Вихрен отколкото Мусала. А и след Вихрен може да продължите към Кончето, там вече Адреналина е на макс.

покажи по-стари коментари

Популярни оферти

Park Hotel Panorama*** Почивка в Банско! Нощувка със закуска, плюс релакс зона Grabo.bg 1 нощувка 50лв/ден Топ цена: 49.90лв Виж повече » Regnum Bansko Apart Hotel & SPA Лятна прохлада и релакс в Банско! Нощувка със закуска и вечеря, плюс басейни с минерална вода Grabo.bg 1 нощувка 86лв/ден Топ цена: 86.00лв Виж повече » Апартхотел Роял Банско** Релакс в Банско! Нощувка с възможност за закуска и вечеря или на база All Inclusive Light Grabo.bg 35 бр. 1 нощувка 23лв/ден Топ цена: 22.90лв Виж повече » Комплекс Casa Karina**** Лятна почивка в Банско! Нощувка с възможност за закуска и вечеря, плюс релакс зона Grabo.bg 7 бр. 1 нощувка 38лв/ден Топ цена: 37.50лв Виж повече » Cedar Lodge Bansko** До края на Юли в Банско! Нощувка, плюс ползване на паркинг Grabo.bg 1 нощувка 13:41:39 17лв/ден Топ цена: 16.99лв Виж повече » Апарт хотел Орбилукс*** В Банско до края на Юни! Нощувка, плюс фитнес и паркинг Grabo.bg 1-5 нощувка 13:41:39 25лв/ден Топ цена: 26.90лв Виж повече »
Виж всички
Участва в статии1
Вижте красотата на 7-те най-високи родни планини Те впечатляват не само с надморската си височина, но и с красотата си.
-4° Прогноза за времето 5 °C

Днес, 26 май.

-4° 5°C силен дъжд

Утре, 27 май.

-4° 5°C силен дъжд

Четвъртък, 28 май.

-3° 4°C умерен дъжд

Петък, 29 май.

-3° 7°C умерен дъжд

Събота, 30 май.

-2° 9°C умерен дъжд

Неделя, 31 май.

6°C силен дъжд
Покажи 5-дневна