До остров Света Анастасия и обратно

5
Продължителност
1 ден
Подходящо за сезон:
Лято
Етикети:
  • Море
  • Култура
  • За двойки
  • За компания
  • За сам човек
  • За уикенда
И така дойде време и ние да се качим на корабчето и да отплаваме към заветния остров Света Анастасия в близост до град Бургас. След обиколката на някогашния затвор Болшевик се насочваме към границата ни с Турция, за да надзърнем в чуждите земи на съседката ни, макар и само отдалеч. Наслаждаваме се на кристалната вода с необикновен син цвят. Запечатваме, разбира се, всички ключови моменти със снимки и се запътваме към красивия плаж Силистар, който е и последната спирка от еднодневното ни пътешествие.
Виж на картата
1
Манастирът "Света Анастасия"
Източник: gotoburgas.com
От автора: Точно в 9.30 сутринта стъпваме на морската гара в град Бургас и нямаме търпение да се качим на борда на кораб Света Анастасия. Дори двегодишният ни пътешественик се опитва по всякакъв начин да прескочи бариерата и да потегли. След половин час обикаляне около голямата лодка, най-после става 10.00 и отплаваме към остров Света Анастасия. Пътуването трае около половин час. За щастие морето беше спокойно и пътуването наистина приятно. Акостираме на брега и следващите два часа имаме възможност да разгледаме острова и да усетим магията на вплетената история. Посрещат ни с беседа. Обстойно ни разказват за историята на острова и тази на манастира, който всъщност не е в много добро състояние. Разглеждайки острова се откриват забележителни гледки към морската шир. Обособена е тераса, където посетителите могат да се любуват на необятното море.
Съвет: Желателно е да си направите резервация седмица по-рано от дата, на която сте решили да посетите острова, особено в разгара на летния сезон.
Планирано време: от 1 до 2 часа
N 42 28.044 E 27 33.186
От потребителите:
Рейтинг за Манастирът "Света Анастасия":
4.8 · 3 гласа
2
Фарът на о-в "Св. Анастасия"
От автора: Съществуват данни, че фаровата конструкция е построена през далечната 1614г. Днес бялата кръгла бетонна сграда остава малко в страни от посетителите на остров Света Анастасия, тъй като достъпът е ограничен. Интересно ми е, обаче, кой е толкова влюбен в морето и в неговите стихии, та да се реши да заживее там.
Планирано време: от 1 до 2 часа
N 42 28.099 E 27 33.172
От потребителите:
Рейтинг за Фарът на о-в "Св. Анастасия":
5 · 0 гласа
3
Село Резово
Източник: Тодор Видев
От автора: Ако търсите спокойствие в близост до морето, това е подходящото място. Малко и китно селце на границата ни с Турция. През 2016г е построен нов пилон с българското знаме, висок 25 метра. Още един символ, който носи Резово. В близост до него е разположена пирамида, която отбелязва най-югоизточната точна на европейския съюз. Неотдавна селото е било с ограничен достъп и до него се е стигало само с така наречения открит лист.
Планирано време: от 1 до 2 часа
N 41 58.994 E 28 01.818
От потребителите:
Рейтинг за Село Резово:
5 · 1 глас
4
Плаж Силистар
Източник: Lyubomir Litkov
От автора: Един от най-красивите плажове на българското Черноморие е именно плаж Силистар. В последните години е доста посещаван, на плажната ивица са разположени няколко заведения. Предлагат се чадъри, шезлонги и напитки. Водата е топла и бистра и най-хубавото е, че е доста плитко. Семействата с малки деца ще оценят това преимущество.

Като фенове на катеренето из скалните местности, се запътваме към скалите, които виждаме в другия край на ивицата. Тъй като наближава 19.00 часа плажът е почти опустял. Лудницата е намаляла и можеш да чуеш разбиването на вълните, да се насладиш на мига. Сякаш ти се иска да се откъснеш от всичко и да останеш на този бряг. Счита се, че водораслите около камъните в края на ивицата са лековити, видяхме семейство с малки деца, които се бяха потопили и явно чакаха да им подейства магията. Ние пропуснахме тези лечебни дейности. На една от скалите е поставена паметна плоча на четиримата удавили се приятели от гр. Троян.

Планирано време: от 4 до 8 часа
N 42 01.348 E 28 00.602
От потребителите:
Рейтинг за Плаж Силистар:
4.3 · 13 гласа
Заключение: Отиде си още един летен морски ден, който успяхме да оползотворим. Докоснахме се до историята, която крие в себе си Остров Света Анастасия, огледахме се в бистрите води на река Резовска, погледнахме отвъд границата на България и за финал се потопихме в кристалните води на плаж Силистар. Определено си заслужаваше да изминем разстоянието. Ще очакваме с нетърпение следващата си среща с бреговете на южното ни Черноморие!

Популярни оферти

Иванов Мюзик Концерт-спектакълът на Николина Чакърдъкова "Младостта пее и танцува" - на 8 Юли Grabo.bg 2 бр. Топ цена: 14.00лв Виж повече » Bulgaria Travel Agency Еднодневна екскурзия до Балчик, нос Калиакра и Мидената ферма Дълбока, с бонус - винена дегустация Grabo.bg 17 бр. Варна, Поморие, Несебър, Слънчев бряг, Бургас 20лв/ден Топ цена: 20.00лв Виж повече » Free Flight Burgas -51% Тандемен полет с парапланер над Морската градина в Бургас, плюс HD заснемане Grabo.bg 7 бр. Цена: 79.00лв 160.00лв Виж повече » Save Tours До Братислава, Прага и Виена! Екскурзия с 4 нощувки със закуски, плюс самолетен транспорт Grabo.bg Словакия, Чехия, Австрия 4 нощувки София 110лв/ден Топ цена: 550.00лв Виж повече » Театрална формация Мелпомена Ексклузивно в Grabo.bg! "Забраненото шоу на Рачков" на 25 Септември в Бургас Grabo.bg 869 бр. Топ цена: 25.00лв Виж повече » Бонини Комедията "Лъжи ме, обичам те" от Алън Ейкбърн - на 2 Юли Grabo.bg 15 бр. Топ цена: 17.00лв Виж повече »