"Вестителят" и пещера "Божи мост"

5
Продължителност
1 ден
Подходящо за сезон:
Пролет, Лято, Есен
Етикети:
  • Планина
  • Култура
  • За двойки
  • За деца
  • За компания
  • За сам човек
  • За уикенда
Комплекс "Вестителят" се намира над град Враца, откъдето се разкрива красива панорамна гледка към града. Това е любимо място за разходки на врачани. 420 стъпала водят до там. Следващият обект пещера "Божият мост" е интересна спирка от тази разходка - невероятно чудо сътворено от природата.
Виж на картата
1
Хижа "Враца"
Източник: wikimapia.org
От автора: Хижата се намира на хълм над Враца. Построена е през 1926 г. През 2005 г. е почти изпепелена при пожар, възникнал в едно от помещенията. На 9 ноември 2006 г., по случай 129-годишнината от освобождението на града от турско робство, сградата е открита отново след мащабна реконструкция. За възстановяването и са осигурени средства от общината, както и дарения на граждани на Враца. На единият от етажите е експонирана изложба с фотоси, подредена от БТС и Регионалния исторически музей, разказващи историята на врачанското туристическо движение. 
Планирано време: от 2 до 4 часа
N 43 11.880 E 23 33.105
От потребителите:
Рейтинг за Хижа "Враца":
5 · 1 глас
2
Комплекс "Вестителят" - Враца
Източник: vratza-info.net
От автора: Комплекс "Вестителят" е изграден в подножието на Врачанският Балкан. Най-интересните обекти тук са: Туристическият дом, известен повече като "Хижата", както и паметникът на Вестителя на Свободата. Оттук се разкрива чудесна панорамна гледка към града. Това е и едно от любимите места за разходка на врачани. До "Хижата" се достига посредством 463 каменни стъпала, започващи от самия център на Враца.
Планирано време: до 1 час
N 43 11.898 E 23 33.076
От потребителите:
Рейтинг за Комплекс "Вестителят" - Враца:
5 · 0 гласа
3
Проходна пещера "Божи Мост"
Източник: vratza-info.net
От автора: По своята същност природният феномен "Божи мост" е проходна пещера. Подобни обекти в България са "Чудните мостове" в Родопите и пещерата "Проходна" край Луковит. "Божият мост" е интересен, но малко посещаван обект. През лятното маловодие на реката се формират няколко езера, пълни с жаби. Оттам идва и името "Жабокрек", с което също е известен "Божи Мост".
Планирано време: от 1 до 2 часа
N 43 18.908 E 23 33.102
От потребителите:
Рейтинг за Проходна пещера "Божи Мост":
4.6 · 14 гласа
4
Лиляшка крепост
Източник: oilaripi.com
От автора: "Лиляшката крепост" е разположена непосредствено над природния феномен "Божи мост", на слабо изпъкнало плато в равнинния терен между селата Лиляче и Чирен (на около 15 км. от Враца). Крепостта е представлявала временен стражеви пост в късно-римската епоха. Вероятно първите заселници в сегашното село Лиляче са били защитници на крепостта.
Планирано време: до 1 час
N 43 18.873 E 23 33.166
От потребителите:
Рейтинг за Лиляшка крепост:
3.5 · 0 гласа