Карандила - излет в планината

Продължителност
1 ден
Подходящо за сезон:
Пролет, Лято, Есен, Зима
Етикети:
  • Планина
  • Исторически
  • За двойки
  • За деца
  • За компания
  • За сам човек
  • За уикенда
Излета ни в планината започва с изкачване с въжена линия до горна лифтена станция. Ще останете очаровани от гледката, която се открива пред вас. Следва водопад Футула, който се намира съвсем близо до лифта. Веднъж стигнали до телевизионната кула ще видите град Сливен от птичи поглед. Обновената хижа Карандила ще откриете в ляво на шосето. Ако решите да я посетите, ще ви посрещнат гостоприемните стопани. Там може да отседнете или само да останете за един топъл и вкусен обяд. Забавление ще получите в спортно-туристическият комплекс. Езерото е разположено в най-високата част на парка. Около него може да си направите пикник, като хляба може да си закупите от близката хлебопекарна. Задължително трябва да посетите и лековитият извор Кушбунар. Изворчето, което се намира там казват, че изпълнява желания. Следва слизане по хайдушката пътека, която ни отвежда до скално образувание Халката. Тя е част от стоте национални, туристически обекта.
Виж на картата
1
Въжена линия Сливен - Карандила
От автора: Лифтът има дължина 1895 метра. Долната лифтена станция е разположена на 390 м. н.в., а горната - на 987 м. н.в. Капацитетът на линията е 270 души на час. Времето за пътуване е 20 минути, като през цялото време ще се любувате на красотите, които се разкриват пред вас. Лифтът е въведен в експлоатация през далечната 1974г.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Цени:

Цена на билетите: 10лв (еднопосочен); 15лв (двупосочен), деца до 7г пътуват безплатно.

Работно време:

Пътническа Въжена Линия работи всеки ден от 8.30часа до 16.30часа, като качването в 16.30часа е еднопосочно. В понеделник Въжената Линия работи от 12.00 до 16.30часа.

Телефон:

044 66 76 46

N 42 43.088 E 26 21.547
От потребителите:
Рейтинг за Въжена линия Сливен - Карандила:
4.8 · 5 гласа
2
Водопад "Футула" - Сливен
Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg
От автора: Водопад "Футула" се намират в парк Карандила над град Сливен на 950 метра надморска височина, западно от връх Малка Чаталка и на около 400 метра южно от чешмата на Златко Чорбаджи и базата на ВиК, по поречието на река Равна река. Водопадът е малък, но си заслужава да го посетите. До него се стига като се преминава красив, каменен проход.
Планирано време: до 1 час
N 42 43.212 E 26 21.420
От потребителите:
Рейтинг за Водопад "Футула" - Сливен:
5 · 4 гласа
3
Телевизионна кула - Сливен
От автора: Телевизионната кула се намира в местността "Карандила", в природен парк "Сините камъни", над град Сливен. Пусната е в експлоатация през 1978 година. От там се открива невероятна гледка към града и цялата Горнотракийска низина. До нея може да се стигне с кола, с лифт или по пешеходен маршрут от град Сливен.
Планирано време: до 1 час
N 42 42.874 E 26 21.789
4
Хижа "Карандила"
От автора: Разположена е в природен парк "Сините камъни" - м."Карандила", североизточно от гр. Сливен. Представлява масивна триетажна сграда. Хижата е водоснабдена, електрифицирана, с локално парно отопление. Най-лесният и удобен начин за стигане до м."Карандила" е чрез седалковия лифт. Пътят до горната подстанция е по-малко от 18 минути. Хижата отстои на 0.5км от туристически дом "Карандила".
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Телефон:

0898 508 612

N 42 42.900 E 26 22.431
От потребителите:
Рейтинг за Хижа "Карандила":
5 · 2 гласа
5
Спортно-туристически комплекс "Сините камъни" - Сливен
От автора: Спортно-туристически комплекс "Сините камъни", включва атракциона "Въжеландия" с две игрища – мултифункционално за тенис, волейбол и баскетбол и футболен стадион, които са с най-нов клас ударопоглъщащи настилки, сертифицирани от FIFA. Това е само първият етап от изграждането на Въжения парк, който предвижда създаването на най-дългата в Европа ЗИП линия, която ще свързва резервата "Карандила" със Сливен и изграждането на зала за борба и джудо.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Адрес:

м. "Карандила"

Уебсайт:
Телефон:

0700 80 037

N 42 43.119 E 26 21.918
6
Кът за отдих и детска площадка в местност Карандила - Сливен
От автора: Около пекарната на Карандила има направена чудесна зона за отдих – пейки и маси, на които можете да се разположите спокойно, да си починете на чист въздух, да похапнете и да пиете вода от чешмата, а за децата има направена детска площадка. При хубаво време тук има много хора, които са дошли да се насладят на чистия планински въздух.
Планирано време: до 1 час
N 42 43.020 E 26 22.524
От потребителите:
Рейтинг за Кът за отдих и детска площадка в местност Карандила - Сливен:
5 · 0 гласа
7
Езеро Карандила
От автора: Езерото Карандила се намира в едноименния сливенски парк - Карандила. Разположено е в най-високата част на парка. До него се стига с кола по пътя или с въжената линия и после пеша около 30-35 минути, посока изток. Минават се хотела и известната на всички в региона хлебопекарна, от където може да си купите топъл и вкусен хляб. Около езерото има много маси и пейки, на които може да се направи пикник. Изградени са беседки и катерушки за детски забавления.
Планирано време: до 1 час
N 42 43.021 E 26 22.587
От потребителите:
Рейтинг за Езеро Карандила:
4 · 0 гласа
8
Вековна гора "Кушбунар" - Карандила
От автора: Буковете в "Кушбунар" са на възраст над 400 години и са обявени за природна забележителност. Намират се в района на едноименния извор в Природен парк "Сините камъни". До тях се стига, като се поеме по асфалтовия път на север от бившия туристически дом Карандила. След няколкостотин метра вдясно се намира изворът.
Планирано време: до 1 час
N 42 43.339 E 26 22.451
9
Лековитият извор "Кушбунар"
От автора: Лековитият извор "Кушбунар" е в границите на Природния парк Сините камъни край Сливен, на 1050м.н.в. в местността Кушбунар, заобиколен от вековни дървета. Рядко живописен, известен още на траките,прочут с лековитите си свойства още преди много години. На запад, в близост до него е била съградена малка църква, посветена на "Преображение Господне", останки от която е имало до края на ХІХ век. В този ден идвали болни и здрави, за да се потопят във водите му с надеждата за здраве и дълъг живот.
Планирано време: до 1 час
N 42 43.328 E 26 22.440
10
Скално образувание "Халката" - Сливен
Източник: Sky Wisdom
От автора: Халката е един от символите на град Сливен, привличащ с неповторимостта на дъгообразния венец над светлеещия се отвор, с преданията за магическата й сила, влияеща върху най-съкровеното нещо - Любовта; за разплисканото море, борбата на мореплавателите с морската стихия и тя, Халката спасителният пристан; за приемането на нов образ.
Планирано време: от 1 до 2 часа
N 42 42.710 E 26 20.974
От потребителите:
Рейтинг за Скално образувание "Халката" - Сливен:
5 · 1 глас
Заключение: Местността Карандила е част от природен парк Сините камъни. Тя е желано място за разходки в планината не само от сливналии, а и от гости на града. Посетете я и ще останете очаровани от красотата й.