Ивановски скални църкви – с.Иваново

4.6
село Иваново (Област Русе) · Манастири
Ивановски скални църкви – с.Иваново
Скалният манастир "Св. Архангел Михаил" се намира на 22км от град Русе, в близост до село Иваново, в границите на Природен парк "Русенски Лом”. До комплекса води асфалтов път с указателни табели, а в подножието на скалите има паркинг за автомобили. Система от стъпала в скалите дава достъп на посетителите до различните църкви и параклиси в района.

Манастирът е основан през 20-те години на ХІІІ в. от монах Йоаким, който по-късно става български патриарх. Българските царе Йоан Асен ІІ (1218-1241г), Йоан Александър (1331-1371) и други представители на царския двор са били сред дарителите на манастира, а до днес са запазени и техни ктиторски портрети.

Манастирът обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство през ХІІІ-ХІVв. По време на Второто българско царство (ХІІ-ХІVв) манастирът се утвърждава като голям духовен и книжовен център. Надписи по стените на килиите дават информация за важни исторически събития.

Стенописите в църквата "Св. Богородица" са световноизвестни. Те са сред най-представителните образци на Палеологовото изкуство на Балканите. Изключителните им художествени качества са причината за включването им от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство.

През ХІVв манастирът става средище на исихазма – мистично течение в православното християнство. Ивановският скален комплекс съществува и през ранните векове на османското владичество, но постепенно запада. През 1978г е обявен за Национален археологически резерват. Днес манастирът не е действащ. В комплекса се продават информационни материали и сувенири. Прочети още

Допълнителна информация

Линк към Wikipedia 082/82 47 04 Източник: bulgariatravel.org

Коментари · 14

Единствената църква от комплекса, която може да се посети, е тази - Света Богородица!nЗа да се стигне до заключените Господев дол, Свети Архангел Михаил, Свети Теодор се пресича реката по мост 200 метра ПРЕДИ паркинга в края на асфалта на единствената отворена за посещение и най-известна църква Света Богородица. Като се пресече реката, се тръгва надясно по черен път покрай реката.nПоддържането на района може да бъде обобщено с една дума - СРАМ.

Красиво и зареждащо място.

Препоръчвам го от сърце , уникално място !

Прекрасна природа, изключително неподдържана туристическа забележителност.

покажи по-стари коментари
Участва в статии1
20 от най-известните манастири в България От самото си създаване те се превръщат в центрове на славянската писменост и култура, съхраняващи националните ценности през трудни за държавата периоди.
19° Прогноза за времето 16 °C

Днес, 26 май.

19° 16°C умерен дъжд

Утре, 27 май.

18° 17°C умерен дъжд

Четвъртък, 28 май.

19° 17°C силен дъжд

Петък, 29 май.

11° 19° 13°C умерен дъжд

Събота, 30 май.

10° 22° 20°C разкъсана облачност

Неделя, 31 май.

12° 21° 19°C слаб дъжд
Покажи 5-дневна